Perioada de probă este oportunitatea pe care o primești pentru a confirma ceea ce ai povestit despre tine la interviu. În același timp, ai ocazia să descoperi dacă tot ceea ce ti-a fost prezentat de angajator este așa cum ai sperat. Astfel, te poți aștepta la o perioadă de descoperire și calibrare a cunoștințelor, de confirmare a așteptărilor, de cunoaștere a colegilor și modalității de lucru.
Din blogurile anterioare ai aflat deja informațiile care te pot aduce mai aproape de jobul mult visat. Căutarea unui loc de muncă și cum te pregătești pentru un interviu sunt pași importanți în cariera ta.
Cu perseverență, răbdare și disciplină vei ajunge și la momentul mult așteptat: prima zi de muncă! De aici, ține de tine să îți dovedești cunoștințele tale, implicare şi dorinţa de a te adapta cu succes la cerințele jobului. Să luăm pe rând ce trebuie să știi despre perioada de probă și cum te poți pregăti pentru ea.
Perioada de probă în cadrul legislativ
Dacă ai citit sfaturile specialiștilor Bun În Carieră despre semnarea primului contract de muncă, deja știi că în el poți avea menționată o perioadă de probă. Perioada de probă nu este obligatorie, ci reprezintă doar un instrument de a testa cunoștințele și abilitățile salariatului. Va fi menționată în conținutul contractului individual de muncă doar dacă tu și angajatorul agreați o astfel de cauză.
Perioada de probă diferă de la un angajat la altul, în funcție de poziția pe care acesta o va ocupa, dar nu poate depăși 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere.
Este important să știi că pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.
Cu toate acestea, drepturile și obligațiile survenite din contractul de muncă trebuie respectate. Angajatorul trebuie să te plătească pentru perioada în care ai lucrat, deși poate lua decizia de a renunta la colaborare. Tu ai obligația de a-ți îndeplini toate sarcinile. Niciodată să nu renunți la locul de muncă fără a anunța în prealabil. Deși ai dreptul de a pleca fără o perioada de preaviz, este bine să discuți deschis cu angajatorul despre decizia ta de a renunta, dacă îți dorești acest lucru.
Urmărește obiectivele perioadei de probă și află ce urmăreste angajatorul.
Atunci când ne angajăm, pornim la drum cu gândul că vrem o colaborare lungă, frumoasă și cu multe beneficii. Acest lucru este valabil atât pentru tine cât și pentru angajator. Să luăm așadar pe rând, ambele puncte de vedere.
Ce anume verifică angajatorul?
- Performanța angajatului și alinierea cu obiectivele și valorile organizației
- Armonizarea și integrarea în echipă
- Relația cu autoritatea și modul în care angajatul face față frustrărilor și constrângerilor
- Motivația și interesul pe care angajatul îl are în relația cu job-ul și organizația
- Identificarea unor comportamente dificil de gestionat
Astfel, acesta poate primi confirmarea că se poate baza pe tine şi puteți avea o colaborare pe termen lung.
Ce trebuie să verifici tu?
- Concordanță dintre imaginea organizației și realitate
- Armonizarea și integrarea în echipă
- Relația cu autoritatea și modul în care angajatorul deleagă și gestionează relația cu acesta
- Nivelul real de încărcare și adaptabilitatea la task-urile din fișa postului
- Felul în care obiectivele sale de învățare și dezvoltare sunt întâmpinate de valorile și ceea ce oferă organizația
Astfel, este ocazia ta de a-ți da seama dacă îti place activitatea pe care o desfășori, dacă te regăsești în valorile și cultura organizațională, dacă te înțelegi cu noii colegii și dacă te regăsești acolo pe termen lung.
8 Sfaturi care te pot ghida în perioada de probă
Când încetează contractul de muncă?
Citește fișa postului! Reține sarcinile tale principale. Urmărește cum poți să le atingi în fiecare zi.
Da-ți interesul, pune intebari și ascultă! Familiarizarea cu noul loc de muncă poate dura săptămâni. Ascultarea activă și atenția vor fi apreciate!
Fii informat! Urmarește website-ul oficial si rețelele de socializare. De exemplu, dacă lucrezi într-un depozit, află care sunt cei mai mari clienți, care sunt noutățile de produse aduse. Dacă lucrezi într-un restaurant, urmărește ofertele speciale, ce spun clienții. Șeful tău va fi încântat că ești la curent cu aceste informații!
Fii proactiv și oferă să ajuți! Arată echipei că ai inițiativă dar nu exagera! Nu vrei să creezi noilor colegi senzația că le știi pe toate.
Cere feedback după primele săptămâni de la șefi și de la colegi. Cere să ți se ofere un feedback sincer, pentru a te ajuta să îți calibrezi resursele în perioada următoare. Nu aștepta să treacă toată perioada de probă. Părerile te vor ajută să îți calculezi următorii pași, pentru a fi sigur că mergi în direcția potrivită.
Respectă programul! Vino la timp și nu pleca primul! Pleacă din timp de acasă, adaugă 15 minute pentru întâmplări neprevizionate. Nu pleca mai devreme decât ceilalți.
Poartă o ținută potrivită, în funcție de locul de muncă si industrie. În nici într-un caz nu te prezenta cu hainele în care ai petrecut cu o seară înainte, ținute provocatoare sau nepotrivite. Nu este necesar să porți haine scumpe pentru a arăta bine! Șefii tăi vor aprecia un aspect decent, curat și adaptat cerințelor jobului.
Nu vorbi de rău pe nimeni! Evita să te plângi la alți colegi despre șef, nu bârfi, nici atunci când un alt coleg te provoacă. Dacă ceva te nemulțumește, vorbește direct cu angajatorul pentru a găsi o soluție.
Cel mai important este să ai o atitudine pozitivă.
Perioada de probă este o evaluare și este normal să te simți puțin stresat sau îngrijorat. Este posibil ca această să reactiveze teamă de a fi judecat și mai ales teamă de a fi respins.
E important să reții că o astfel de respingere nu te definește! Sunt multe aspecte de luat în calcul în căutarea unui job ce poate deveni pe termen lung o carieră.
Consilierii vocationali Bun în Carieră te pot ajuta în această perioadă pentru a descoperi dacă noul job este potrivit pentru tine și cum poți să te integrezi mai ușor!
Nu uita! Din orice experiență ai ceva de învățat și nu te lăsa influențat dacă nu ai găsit din prima locul de muncă visat. ”Omul potrivit la locul potrivit” e o zicală care are rădăcini în realitate, așadar îți vei putea găsi mediul adecvat ție și perioada de probă se va încheia cu o angajare permanentă.