Contractul de muncă și ce trebuie să știi despre el.

Află de la specialiștii Bun în Carieră la ce trebuie să fii atent înainte de a semna mult așteptatul contract individual de muncă.

Contractul de muncă și semnarea acestui este un moment important din viața ta. Găsirea unui job este un motiv de bucurie dar înainte de începe activitatea trebuie să fii atent la semnarea contractului individual de muncă. Acesta trebuie să acopere drepturile si obligațiile tale, dar și pe cele ale angajatorului. 

În articolele de blog anterioare am trecut împreună prin pașii care te pot aduce mai aproape de job-ul dorit. Înainte de a parcurge acest articol, dacă ești pe drumul spre găsirea unul loc de muncă te invităm să citești aici unde poți începe căutarea și aici sfaturi pentru a aplica eficient.

Dacă ai urmat sfaturile specialiștilor noștri despre Cum te poți pregăti pentru interviul de angajare sunt șanse să fii deja în ipostaza de a avansa discuțiile către semnarea unui contract de munca. 

Știm că ești entuziasmat dar vrem să fii și pregătit! Recomandare noastră este să fii informat și să nu tratezi superficial acest moment. Ia-ți timp pentru a citi informațiile de mai jos pentru a afla care sunt drepturile și obligațiile tale.

Contractul de muncă individual este un document  ce aduce multe avantaje dar și responsabilități.

Conform Codului Muncii contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia un salariat se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, în schimbul unui salariu. Vârsta  minimă pentru a putea lucra și pentru a avea contract individual de muncă este de 16 ani. Contractele de muncă individuale se disting în mai multe categorii, in funcție de:

Durată:

  • Contractul individual de muncă pe perioadă nedeterminatănu prevede o dată de încetare
  • Contractul de muncă pe perioadă determinatăprevede o dată până la care se va lucra.

Program:

  • Contractul individual de muncă cu normă întreagă: 8 ore/zi
  • Contractul individual de muncă cu timp parțial, part-time:cel puțin 2 ore/zi 

Angajatorul are dreptul să prevadă o perioadă de probă, dar aceasta nu poate depăși 90 de zile. În acest timp, tu vei fi angajat și ai drepturi pentru perioada lucrată. Poți fi însă disponibilizat în caz de neîndeplinire satisfăcătoare a activității, fără a avea o perioadă de preaviz.

Informații detaliate despre contractul de muncă găsești aici .

Citește contractul de muncă înainte de a-l semna!

Contractul de muncă se încheie în formă scrisă, în limba română, în baza clauzelor discutate și negociate în prealabil. Ai dreptul să ceri un exemplar înainte,  să îți iei timp pentru a-l citi și apoi să îl semnezi. Verifică cu atenție următoarele informații:

  • dată începerii activității
  • durata contractului (nedeterminată/determinată)
  • locul muncii
  • durata muncii
  • salariul (cel puțin la nivelul salariului minim brut pe țară pentru un program normal de lucru)

Un exemplar va rămâne la angajator dar și tu trebuie să primești unul. Păstrează-l bine, folosește un dosar dedicat pentru toate documentele importante.

 

Fiecare contract de muncă are atașată o fișă a postului. 

Cere fișa postului înainte de semnare, citește cu atenție informațiile și pune întrebări dacă ai neclarități.

Acesta este un document ce conține atribuțiile pe care le vei avea de îndeplinit și sarcinile zilnice. Fișa poate cuprinde și echipa în care vei lucra, persoanele față de care vei raporta, programul de lucru și alte detalii ce țin de desfășurare activității.

Un exemplar este anexat la contractul de muncă. Bineînțeles, trebuie să parcurgi informațiile, aici vei avea detaliat tot ce trebuie să faci și astfel vei fi pregătit. Dacă ai întrebări, nu ezita să le adresezi. Persoană din partea angajatorului trebuie să te ajute cu toate informațiile.

Când încetează contractul de muncă?

Contractul de muncă poate înceta prin demisie sau prin concediere. Indiferent de formă, trebuie să ai în vedere perioada de preaviz de cel puțin 20 de zile lucrătoare.

Asta înseamnă că din momentul în care îți vei da demisia sau vei fi demis tu trebuie să lucrezi în continuare cel puțin 20 de zile lucrătoare, pentru care vei fi plătit. Există și excepții de la această situație, dar doar atunci când ambele părți sunteți de accord să încetați colaborarea.

Dacă contractul de muncă încetează în perioada de probă este necesară doar o notificare scrisă și nu vei mai sta în perioada de preaviz.

Informații detaliate despre concediere găsești aici

Munca la negru înseamnă prestarea unor servicii de către o persoană fizică pentru un angajator, fără a avea semnat un contract de muncă în prealabil. Riscurile sunt mari pentru angajat și trebuie să știi că dacă accepți să muncești „la negru” nu vei avea dreptul la:

  • asigurări medicale.
  • concediu medical.
  • concediu de odihnă şi zile libere legale.
  • pensie și vechime în muncă – lucrătorul la negru va avea o pensie foarte mică.
  • băncile nu îți vor accorda acces la credite.
  • indemnizaţie de şomaj.
  • indemnizaţii pentru concediu de maternitate sau creşterea copilului

În cazul unui conflict cu angajatorul acesta poate foarte ușor să nu te plătească pentru munca deja prestată. Riști astfel să rămâi fără banii promiși.  

Avocatnet.ro detaliază în acest articol toate aspectele legate de munca la negru și riscurile la care te expui.

Apelează la specialiști pentru a te ajuta cu semnarea primului tău contract de muncă.

Dacă ai suspiciuni sau întrebari despre contractul de muncă, fa-ți cont GRATUIT pe platforma Bun în Carieră și apelează la unul dintre consilierii noștri. Îl vom citi împreună și îți vom confirma daca totul este aliniat cu legislația și contractul îți acoperă toate drepturile.

Acum te poți duce pregătit către angajator, având toate informațiile necesare pentru a intra în piața muncii informat. Mult succes!