De ce este important un job? Dar o carieră?

“Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?” Iată o întrebare la care atunci când eram mici auzeam mereu valuri de răspunsuri colorate: astronaut, balerină, spion, actor, medic, polițist, asistent, învățătoare.

“Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?”  Iată o întrebare la care atunci când eram mici auzeam mereu valuri de răspunsuri colorate:  astronaut, balerină, spion, actor, medic, polițist, asistent, învățătoare.  Toți strigam entuziasmați și cu ochii mari sclipind, convinși că ne-am găsit vocația. Dar undeva între copilărie și maturitate ajungem la vârsta la care decizia nu mai pare a fi atât de ușor de luat. Puși în fața primelor decizii “de oameni mari” descoperim că succesul în viață nu are o adresă fixă și trebuie să fim pregățiți de îmbarcarea într-o călătorie de descoperire.

Alegerea domeniului pe care îl vom studia, căutarea unui job și găsirea unei cariere sunt decizii importante. De multe ori auzim de la tineri întrebări precum: Ce job să îmi caut? Dar oare ce carieră mi se potrivește?

Când vine vorba despre hotărâri care îți influențează viitorul, recomandarea noastră este o abordare informată și înțelegerea în primul rând a termenilor de referință: JOB sau CARIERĂ?  Sunt același lucru? Care sunt diferențele?  Să le luăm așadar, pe rând.

“Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?” Indiferent că îl denumim slujbă, serviciu sau loc de muncă, un job înseamnă o serie de activități realizate de o persoană, într-un sistem organizat privat sau de stat, pentru a câștiga un venit. Principalele responsabilități implică muncă mentală, fizică sau ambele, respectarea unui interval orar și vine cu o serie de sarcini de care trebuie să te ocupi, conform contractului semnat de la început cu angajatorul tău.
De ce este important și care sunt beneficiile?
Când suntem la început de drum ne dorim să avem acces la un venit care să ne permită să ne întreținem. De aceea, majoritatea tinerilor se alătură locurilor de muncă imediat după finalizarea studiilor, pentru a câștiga un venit constant. Acesta este important pentru a-și câștiga experiență, pentru a deveni independenți și pentru a-și găsi stabilitatea financiară: să își poată plăti utilitățile, chiria, mâncarea, hainele și activitățile recreative, precum pasiunile, călătoriile, ieșirile în oraș. Bineînțeles, ca angajat, ai de asemenea drepturi și beneficii de care te poți bucura: plata contribuțiilor la stat (pensie, șomaj, asigurare medicală), dezvoltarea de competențe, socializarea, ocuparea timpului în mod constructiv, sentimentul utilității propriei persoane.
Dar cariera?
Cariera este definită ca parcurgerea unui traseu, urmărirea unui scop și dezvoltarea abilităților într-un domeniu profesional. Asemenea unei călătorii, cariera este suma experiențelor adunate din joburile pe care o persoană le-a făcut de-a lungul vieții. O carieră nu se limitează doar la un loc de muncă, ci este un domeniu în care îți dezvolți și îți folosești cunoștințele, abilitățile, educația, competențele. Orientarea către o carieră aduce multe avantaje pe care le vei resimți pe termen lung.

Orientează-ți educația, experiența, energia și atenția către dezvoltarea abilităților pe un domeniu care îți place

Atunci când ai un job dar încă nu ți-ai găsit o carieră pe care vrei să o urmezi, este foarte posibil ca locurile de muncă pe care le vei ocupa în decursul unei perioada mai lungi să fie din domenii complet diferite. Astăzi poți fi angajat ca piccolo (ajutor de ospătar) într-un restaurant și următorul job să fie într-un depozit, ca ajutor pe logistică. Factorii ce te determină să iei o decizie de schimbare pot fi cei materiali (un venit mai mare), sociali (colegii mai prietenoși), locali (mai aproape de casă, în orașul natal).

Când vrei să îți dezvolți o carieră, începi să îți orientezi educația, experiența, energia și atenția pentru dezvoltarea abilităților către un singur domeniu. Știi că ești în căutare unei cariere când îți pui întrebarea: experiența mea, ce fac acum și educația pe care o am duc către o destinație? Este acesta un domeniu în care îmi doresc să mă dezvolt? Îmi place ceea ce fac?

Pentru a înțelege mai bine acest proces, voi reveni la exemplul de mai sus. Dacă astăzi ocupi un post de piccolo (ajutor de ospătar), poți să decizi să urmezi cursuri dedicate pentru industria ospitalității, să îți dai interesul să îți îndeplinești sarcinile cu succes și poți avansa spre meseria de ospătar, apoi responsabil de echipă sau chiar manager de locație. Odată ce descoperi această industrie, poți avansa în timp și de ce nu, cu răbdare și perseverență, poți ajunge să îți deschizi propria afacere în domeniu, atrăgând investitori care vor crede în tine și talentul tău.

O carieră îți aduce satisfacție pe multe planurile, pe termen mai lung

· Vei merge la job cu plăcere – cu siguranță nu te vei trezi dimineața trist că începe o nouă zi, ci vei fi entuziasmat că se întâmplă asta
· Venituri satisfăcătoare – prin muncă și perseverență, vei ajunge să câștigi banii pe care îi dorești
· Recunoaștere profesională și socială – managerii, colegii, prietenii tăi vor aprecia munca pe care o depui
· Creșterea stimei de sine – o dată cu dezvoltarea competențelor într-un domeniu profesional, ajungi să observi că poți face ceea ce îți propui, iar acest lucru îți va crește încrederea în tine și te va ajuta să rămâi motivat
· Viață personală echilibrată – când job-ul ne aduce satisfacție, atunci când vom ajunge acasă vom fi liniștiți și pregătiți să ne implicăm în viața personală

Adevărata diferență dintre un loc de muncă și o carieră este atitudinea ta.

Oamenii care își doresc o carieră se gândesc întotdeauna la obiectivele lor pe termen lung. Se gândesc la ceea ce pot face acum pentru ca aceste obiective să se întâmple în viitor. Cei care încep un job trebuie să lucreze la început mai greu pentru bani mai puțini. S-ar putea să dureze câțiva ani până vei câștiga salarii mai mari sau până vei primi joburi mai interesante, dar aceste locuri de muncă de nivel începător, gestionate cu seriozitate și dedicare, pot duce la oportunități mari.

Alegerile pe care le faci acum îți vor influența viitorul.

Gândiți-vă astfel: Dacă viața ar fi un joc video, un job ar fi considerat doar un nivel. A avansa în carieră înseamnă că trebuie să joci, să devii mai bun și astfel vei avansa la nivelurile superioare. Fiecare nivel este o slujbă care vă oferă experiențe valoroase. La un loc de muncă s-ar putea să înveți noi abilități. La altul, s-ar putea să descoperi un interes nou. Pe măsură ce intri în joc, te apropii de obiectivul tău. Toate activitățile, munca voluntară, joburile chiar și cu cu jumătate de normă sunt pași în cariera ta.
Pentru toate acestea, specialiștii BunînCarieră sunt alături de tine. Folosește resursele pe care platforma le oferă gratuit pentru a te descoperi și pentru a înțelege mai bine ce așteptări să ai de la job-ul pe care îl vei începe și cum îl poți transforma într-o carieră.

Sursa foto: neonbrand