Pare complicat, dar ca să operezi un reactor nuclear ai nevoie de studii medii, la care se adaugă pregătirea specială pentru acest job, care este unul de viitor, respectat și bine plătit. Ai nevoie de atenție, exercițiu și o minte ageră.
„Ai văzut filmul top Gun? Este vorba despre niște piloți de avioane de vânătoare, iar jobul de operator nuclear cameră de comandă este similar. Eu pilotez ceva mult mai complex: sunt pilot de reactor nuclear”, ne-a spus Alex Dinu, care lucrează la centrala nucleară de la Cernavodă, în cadrul Nuclearelectrica.
Aici se produce 20% din energia electrică a țării, deci slujbele de aici sunt importante și recompensate pe măsură. În plus, se vor deschide în curând și alte centrale mai mici, iar toate au nevoie de angajați. Și se caută tineri!
„Sunt o mulțime de proiecte, sunt foarte multe oportunități de carieră, deoarece se face acum și schimbul de generații. S-au angajat sute de tineri. Vor fi foarte multe locuri disponibile și în ierarhia superioară”, spune Alex.
Cum e să lucrezi într-o centrală nucleară
El ne-a povestit că munca în centrală te antrenează pentru succes și te determină să ai o mentalitate de învingător.
„Smart is the new sexy! Faptul că te descurci cu un reactor nuclear te cataloghează ca fiind o persoană isteață, dezghețată, îți va da o satisfacție extraordinară în societate, vei avea o încredere în tine foarte mare. Ce să-ți dea mai greu de făcut de atât? O să începi să ai o mentalitate de învingător: orice se duce la bun sfârșit, nu te mai panichezi, o iei cu încetul, vezi cum se poate duce la bun sfârșit orice situație”, ne-a spus tânărul care se pregătește să preia comanda reactorului 2 de la Cernavodă.
Alex are o meserie ca-n filmele americane, dar nu a plecat din România pentru asta. Și-a găsit de lucru în orașul natal, la Dunăre, este înconjurat de familie și prieteni, are mai mult timp liber decât în alte meserii, iar într-o oră ajunge la plajă.
„Parcursul profesional pentru a deveni operator de centrală nucleară, de cameră de comandă, nu necesită studii superioare, este un post de studii medii, dar presupune că trebuie să fii foarte ager, foarte abil, cu sânge rece, isteț și presupune să știi absolut toate detaliile tehnice, pe partea teoretică.
„Exersând toate scenariile, dacă se întâmplă ceva, pregătirea de la simulator preia controlul și nu mai intervine frica. Știi exact ce ai de făcut, intervii calm, cu sânge rece, pentru că ai mai făcut lucrul acela de 50 de ori. Partea teoretică durează doi ani de zile, în care înveți sistemele, dai examen, iar partea de simulator durează un an de zile, după care dai examen iarăși”, spune Alex.
Și tu poți alege această carieră
El ne-a enumerat și câteva din cele mai importante trăsături de care ai nevoie pentru acest job și sunt lucruri care țin doar de tine: curaj, onestitate, determinare, spirit de echipă. Restul se învață.
„Când faci un lucru, care deși e greu, dar simți că merită, ai o satisfacție extraordinară”, ne-a mai spus el.
Are un super job și e #bunincariera. Fii și tu ca Alex!
El ne-a povestit mai multe despre locul lui de muncă și cum a ajuns să lucreze în acest domeniu de top, într-un interviu pe care îl poți vedea AICI.
Mesajul lui Alex Dinu, operator Nuclear Cameră Comandă, pentru utilizatorii platformei Bun în carieră: „Dacă îți dorești să pilotezi un avion de luptă, dar ai totuși frică de înălțime, te invit să fii colegul meu la CN Cernavodă, să vii în operare, să fiu mentorul tău. Urmează un drum foarte frumos și plin de satisfacții.”
Urmărește-ne pentru mai multe articole despre joburi din domeniul nuclear!
Nu știi ce domeniu ți se potrivește mai bine? Încearcă testele noastre vocaționale, care te vor ajuta.
Vezi mai multe meserii pe bune.