Pentru noi, utilizatorii platformelor online, este ușor să beneficiem de toate funcționalitățile pe care ni le pun la dispoziție aceste platforme, dar oare cum se văd lucrurile din dashboard-ul (panelul) de administrare?
Curioși din fire, cum ne știți, am profitat de zilele mai lejere din august și i-am întrebat pe oamenii care se ocupă de acest proiect care au fost provocările întâlnite:
”Au fost mai multe, de la găsirea modalităților potrivite de implementare a funcționalităților necesare până la găsirea mentorilor, însă a fost un proces complex de învățare.” Andra – coordonator proiect ”Găsirea unor soluții și funcționalități tehnice prin care platforma să ofere o experiență intuitivă și ușor de utilizat, mai ales în mediu exclusiv digital. Dificultatea de a transmite necesitatea responsabilității și participării la sesiunile online de consiliere vocațională sau mentorat programate.” Mădălina – coordonator comunitate ”Lipsa nemotivată a tinerilor la programările pe care și le-au făcut, situație care consider că se întâmplă din cauza faptului că ei nu văd cu adevărat beneficiile pe care le-ar aduce un consilier vocațional și/sau un mentor în viața lor.” Alina – coordonator consilieri vocaționali ”Am descoperit că destul de mulți tineri nu știu să folosească Zoom, email-ul, să își facă un cont pe un site – lucruri de bază în ziua de azi. Se pare că este nevoie de mai multă educație pe abilități digitale în cadrul tinerilor vulnerabili.” Sergiu – coordonator voluntari |
Și-au unit forțele, au pus la un loc know-how-ul și determinarea pentru a le oferi utilizatorilor platformei o experiență de navigare accesibilă, bazată pe inovare. Au adăugat plus valoare, aplicabilitate și eficiență, menită să-i ajute pe tineri să aiba parte de un instrument util pentru definirea vocației lor. De câtă muncă este nevoie ca totul să funcționeze la parametrii optimi, ne spun chiar ei:
”Multă. Plus dedicare și disciplină.” Andra – coordonator proiect ”De foarte multă muncă, aliniere a tuturor părților implicate la obiectivul platformei, precum și de anticiparea comportamentelor de utilizare a platformei. ” Mădălina – coordonator comunitate ”Este destul de greu de estimat asta. Vorbim aici de munca a foarte mulți oameni: programatori, consilieri, metori, specialiști de integrare, persoane care îngrijesc tinerii, coordonatori și lista poate continua. Dacă toți aceștia se coordonează, atunci lucrurile funcționează bine și toată lumea este satisfăcută, de la implementatori la beneficiari.” Alina – coordonator consilieri vocaționali ”Depinde de zile, depinde de parametri. Sunt momente în care totul se rezolvă cu 3 click-uri, sunt momente în care e nevoie de 999 de click-uri. Au fost zile în care volumul de muncă a fost foarte mare și zile în care s-au depășit rapid obstacolele. Acum depinde și ce înțelege fiecare prin “muncă.” Sorin – administrator platforma |
Tot efortul lor este dedicat tinerilor iar răsplata cea mai mare pe care pot să o primească este să-i întâlnească pe tineri, în platformă, în număr cât mai mare.
Argumentele lor pentru ca tu, tânărul aflat la început de drum să îndrăznești să-ți faci cont și să descoperi care este vocația ta sunt:
”Cred că este esențial să înțelegem că pentru orice în viață trebuie mai întâi să faci act de prezență și să fii prezent, apoi totul curge ca prin minune. La fel și în cazul www.bunincarieră.ro, te prezinți la o sesiune de consiliere sau de mentorat (după realizarea celor 3 pași de bază: creare cont, completare teste vocaționale și programare sesiune online) și multitudinea de șanse pe care o astfel de interacțiune o oferă se dezvăluie văzând cu ochii.” Andra – coordonator proiect ”Dacă vrei să știi ce îți place, la ce ești bun, vorbește cu un consilier vocațional din platformă.Vrei să știi mai multe despre domeniul care îți place – muzică / management / comunicare etc, vorbește cu un mentor din platformă. Cea mai bună investiție este investiția în propria persoană. Doar așa poți fi tu bine și îi poți ajuta și pe cei din jur.” Mădălina – coordonator comunitate ”Cu siguranță consilierii și mentorii la care ai acces prin intermediul platformei îți vor deschide calea spre atingerea obiectivelor profesionale. Cu ajutorul lor vei reuși să te descoperi și să știi ce ai de făcut de acum înainte.” Alina – coordonator consilieri vocaționali ”Putem să iubim, putem să ne bucurăm, putem să petrecem timp cu oameni care ne sunt dragi și care ne ajută să ne dezvoltăm. Și putem să facem toate astea și la job – să iubim ceea ce facem, să ne bucurăm în fiecare zi când ne trezim dimineața că iar ne ducem la „muncă” și că munca noastră ajută cu adevărat alți oameni, să muncim alături de oameni mișto. Dacă chiar vrei ca viața ta de acum înainte să fie o viață frumoasă, împlinitoare pe toate planurile, e foarte important să îți alegi o meserie și o carieră potrivite pentru tine. Merită să petreci măcar 3-4 ore să te informezi despre asta, având în vedere că aceste ore îți vor decide următorii 50+ ani din viață? Eu zic că da. Tu decizi.” Sergiu – coordonator voluntari ”Această platformă vă vorbește despre ce înseamnă viața profesională. Despre ce găsiți acolo. Aveți șansa să aflați cum se va schimba viața voastră începând cu prima zi de servici sau cu prima zi a afacerii voastre. Veți sta de vorbă cu oameni care știu ce înseamnă mediul profesional. E ca și cand vezi un trailer de film sau de joc video.” Sorin – administrator platformă |
Consideră că rolul consilierilor vocaționali și al mentorilor este esențial în găsirea carierei potrivite.
Întotdeauna un specialist te va ajuta să iei o decizie mai rapid decât ai reuși singur și îți va putea arăta toate fețele unei probleme, chiar și pe cele la care tu nu te-ai gândit încă.
Un om care a lucrat pe o anumită poziție îți poate vorbi despre mediu, provocări, gândirea colectivă din industria respectivă, și, cel mai important, despre ce relații exista în fiecare zona profesională.
Astfel, adresăm invitația celor care vor să-i însoțească pe tinerii aflați la început de drum, în frumoasa și inedita călătorie a descoperirii vocației și să se alăture inițiativei. Să devină driverii care-i aduc pe tineri mai aproape de job-ul potrivit aptitudinilor și competențelor lor:
”Mi se pare fain și uplifting să poți da mai departe ceea ce la rândul tău ai învățat. Iar pe bunincariera.ro poți să faci asta cu un minim de efort.” Andra – coordonator proiect ”Profesioniștii sunt cei care din experiența lor oferă celor din jur – know-how, îndrumare, sprijin, încurajare. Acești profesioniști investesc în oamenii de lângă ei și pe cei care își doresc să învețe. Iar dacă mai au încă puțin timp și energie, se pot alătura inițiativei noastre .” Mădălina – coordonator comunitate ”Ajutând un tânăr defavorizat să își găsească calea, vei simți cu adevărat că eforturile tale dau roade.” Alina – coordonator consilieri vocaționali ”Ce poate fi mai împlinitor, când ajungi la un anumit nivel de experiență de viață și profesională, decât să dai mai departe din ceea ce ai învățat în călătoria ta? Oare ție cât de bine ți-ar fi prins să ai sfaturile unui expert, unui mentor, când erai la începutul carierei tale? S-ar putea să fi avut o valoare inestimabilă, chiar dacă erau câteva vorbe discutate în 30 minute. Acum ai ocazia să faci acest lucru – să ajuți generația tânără să aibă o viață mai bună, un viitor mai bine planificat, să ia decizii mai bune astfel încât să devină adulții sănătoși, fericiți, profesioniștii de mâine.” Sergiu – coordonator voluntari online ”Vrei ca în viitor să fii înconjurat de și mai mulți profesioniști? Crezi că ți-ar fi mai ușor să relaționezi cu oameni profesioniști, fie ca ești angajat, fie că ai o afacere? Dacă vrei asta, te invit în platformă ca și mentor sau consilier vocațional.” Sorin – administrator platformă |
Dacă în toamna anului trecut platforma era doar un vis frumos, astăzi este ceva palpabil și ușor de utilizat.
Platforma Bun în Carieră face parte din proiectul Hartă pentru drum în viaţă, desemnat câştigător în competiţia RO SMART în Țara lui Andrei, finanţată de OMV Petrom.
In cadrul proiectului au discutat, schițat, analizat, dezvoltat, implementat și promovat platforma profesioniștii din Asociația The Social Incubator, Pattern Studio, Positive Communication, Mavericks.
Sursa foto: Kaleidico