Simona Zaharov, inginer în domeniul nuclear, radiochimist, cercetător științific și recent promovată în funcția de Șef Laborator Control Mediu în cadrul Departamentului de radioprotecție, securitatea muncii și PSI de la centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă vorbește în exclusivitate pentru cititorii blogului bunincariera.ro despre cariera sa de succes în SN Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România.
Împreună cu echipa ei de profesioniști în radioprotecție de la CNE Cernavodă, ea testează zilnic toate tipurile de probe de mediu, aer, apă, depuneri atmosferice, legume, fructe, lapte, carne, ouă, pește, practic tot ce înseamnă mediu și lanțuri trofice, pentru a se asigura în permanență că centrala atomică este sigură.
Absolventă a unui liceu cu profilul chimie-biologie, apoi a Facultății de chimie de la Universitatea din București, secția de radiochimie, Simona a continuat cu un master în chimie, fizică și radiochimie aplicată la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului Bucureşti (INCDPM București), laboratorul de radioactivitate a mediului. De altfel, aici a făcut și practica din timpul facultății.
„Am ales specializarea radiochimie cumva fascinată de domeniul nuclear și de faptul că era ceva nou la momentul în care căutam orientarea către o facultate. Am vrut să fiu cât mai aproape de nucleu, să ajung la centrala atomică de la Cernavodă, să fac parte din echipa SN Nuclearelectrica și să cunosc îndeaproape activitățile de aici”, ne-a povestit Simona, la filmările din cadrul proiectului „Fii aproape supererou”, pe care Asociația The Social Incubator îl derulează în parteneriat cu SN Nuclearelectrica prin intermediul platformei de orientare profesională bunincariera.ro.
„Mi-am dorit să cunosc mai mult funcționarea centralei, totul mi se părea fascinant și când s-a ivit oportunitatea am aplicat pentru un post de inginer la laboratorul de control mediu și am continuat direcția carierei în radioprotecția mediului”, ne-a spus Simona.
Cariera profesională se dezvoltă zi de zi, întotdeauna ai ceva de învățat, iar Simona Zaharov face acum și doctoratul în același domeniu.
„Practic această meserie de peste 20 de ani cu mare plăcere, nici nu-mi dau seama cum au trecut acești ani. Mă motivează să lucrez cu echipamente performante, state of the art, să lucrez cu o echipă de profesioniști, să obțin rezultate foarte bune la exerciții, să primim aprecieri pozitive din partea organelor de reglementare, inclusiv internaționale. Îmi place foarte mult și nu m-a demotivat nici perioada de pandemie.
Mă motivează și faptul că se face schimbul de generații și am ocazia ca șef de laborator să formez o nouă echipă și să împărtășesc la rândul meu din experiență și cunoștințe, să îndrum alți tineri în dezvoltarea carierei și atingerea misiunii Nuclearelectrica, aceea de a genera energie curată în condiții de siguranță și fiabilitate, la cele mai înalte standarde din industrie”, ne-a mărturisit Simona.
Șefa laboratorului Control Mediu de la CNE Cernavodă spune că ai nevoie de rigoare, perseverență și standarde înalte, ca să poți urma o carieră de succes în acest domeniu de top.
„Pentru a fi radiochimist e nevoie de pasiune pentru chimie, pentru cercetări, experimente, interes pentru studiul radioactivității și respectarea regulilor de lucru în laborator cu produse chimice, cu surse de radiații ionizante. Domeniul nuclear cere rigoare, seriozitate, îmbunătățire continuă, standarde înalte, care se obțin cu efort, sacrificând din timpul liber. Investind în educație investești de fapt în tine și rezultatele le vei vedea pe parcurs”, ne-a spus Simona Zaharov.
Sfatul ei pentru cititorii blogului bunincariera.ro:
În orice direcție hotărăști să te orientezi, în industria nucleară, te asigur că la CNE Cernavodă și în Nuclearelectrica vei găsi o echipă de profesioniști, care te va indruma în dezvoltarea unei cariere deosebite în domeniul nuclear.
Vezi și interviul integral, AICI.
Urmărește-ne pentru mai multe articole despre joburi din domeniul nuclear!
Nu știi ce domeniu ți se potrivește mai bine? Încearcă testele noastre vocaționale, care te vor ajuta.
Vezi mai multe meserii pe bune.